Hur gör jag nu?

Hur gör man vid dödsfall

Att mista en nära anhörig är en av livets mest omvälvande händelser. Det är naturligt att känna sig  vilsen och osäker på vad som ska göras och i vilken ordning. Här hoppas vi kunna ge svar på några av de frågor som kan dyka upp.

Vad bör jag som anhörig göra först?

Mitt i sorgen är det ofta mycket praktiskt som måste ordnas. Ett bra råd är att man inte behöver ha bråttom. Ta en sak i taget. Om det finns en bostad bör den ses till, och husdjur, post och kylskåp tas om hand. Om den avlidne tillbringat tid på sjukhus eller vårdhem ska tillhörigheter hämtas där. 

Kontakta anhöriga och vänner

Man brukar också vilja informera anhöriga och vänner om det som inträffat så snart som möjligt. Att få berätta vad som har hänt är ett sätt att själv förstå att det är verklighet. Var inte rädd för att be om hjälp om du behöver det, många uppskattar attt få hjälpa till på något sätt, tex. handla eller gå ut med hunden.

Låt barn och ungdomar delta

Tänk på att ge barn och ungdomar ärliga svar på sina frågor så att de kan förbereda sig för begravningen och som hjälp i deras sorgarbete.

Kontakta begravningsbyrå

När du känner dig redo  att börja ordna de praktiska arrangemangen kring begravningen tar du kontakt med oss. Det är inte bråttom, ge dig själv ett par dagar att landa i det som har hänt innan du ringer och bokar tid för ett möte.