Efter begravningen

Minnesstund efter begravning

Direkt efter begravningen samlas gästerna till en minnesstund i hemmet, församlingshem eller annan lokal.

Vad gör man på en minnesstund?

Minnesstunden är till för att man efter begravningen ska kunna samlas och smälta alla intryck tillsammans med människor i samma sinnestillstånd.

En minnesstund är en högtidsfest, även om den naturligtvis präglas av situationen. Försök därför vara så social som möjligt och bidra till att det blir en god stämning och gemenskap.

Minnesstund – inbjudan

Din minnesstund inbjudan kan ske på olika sätt: via dödsannonsen, brev eller muntlig inbjudan. Ibland sker inbjudan också vid själva begravningen. Du kan anmäla dig till minnesstund via oss!

Blir du inbjuden till minnesstunden bör du försöka gå på den. En begravning tar på krafterna och det brukar inte vara någon god idé att jäkta tillbaka till jobbet eller andra vardagssysslor. Ta hellre ledigt resten av dagen.

Uppmuntra anhöriga efter begravningsceremonin

Den svåraste tiden brukar komma efter begravningen. Innan begravningen har anhöriga ofta en mängd praktiska saker att ta hand om, men efteråt känns det bara tomt.

Många upplever också att kontaktlösheten ökar, ofta beroende på missriktad hänsyn från släkt och vänner. Även barn kan känna kontaktlöshet och bör därför uppmuntras att umgås som vanligt.

  • Fortsätt höra av dig efter begravningen

    Uppmuntra den anhörige att umgås med sina bekanta. Han/hon kommer förmodligen tycka att det är svårt i början, men ju längre man är borta från sin bekantskapskrets desto svårare blir det att komma tillbaka.

  • Fortsätt prata om den avlidne

    I tron att man inte ska riva upp de anhörigas sorg slutar många tidigt att prata om den avlidne och att nämna hans/hennes namn. Det brukar bara förvärra situationen.

    De anhöriga har ett starkt minne av den avlidne långt efter begravningen - Om ingen annan pratar om personen är det som om hon eller han aldrig hade funnits.

Hjälp till praktiskt

Försök komma ihåg årsdagar efter dödsfallet, begravningen och den avlidnes födelsedag. Särskilt äldre människor brukar betrakta de dagarna som speciellt betydelsefulla. Tänk på att helger och framförallt långhelger, som jul och påsk, brukar vara särskilt påfrestande. Ett bra stöd kan vara att du erbjuder dig att följa med och lägga en blomma på graven. Beställ blommor här.

Många har också behov av praktisk hjälp, framför allt med sådant som den avlidne skötte tidigare. Det kan vara allt från att byta däck på bilen och stänga av vattnet i sommarstugan, till att visa hur man gör när man tvättar.

Ta del av vårt kunnande på begravningsbyrån

Som auktoriserad begravningsbyrå av SBF, har vi omfattande kunskaper om sorg och begravning, som du är välkommen att ta del av. Det kan t.ex. vara frågor om barn och begravning, klädsel på begravning, och begravningsblommor. Här svarar vi på vanliga frågor om begravning.

Vi kan också komma till skolor, arbetsplatser och föreningar och berätta om hur en begravning går till.